Rubeola – simptome și tratament

Rubeola - simptome și tratament
Publicat: 18/07/2012, 13:02
Actualizat: 06/04/2021, 14:23

Rubeola, denumită popular pojarul mic sau pojarel, este o boală infecțioasă contagioasă produsă de virusul rubeolic. Este mai frecventă la sfârșitul iernii și începutul primăverii. Receptivitatea la această boală este generală; se acceptă ideea că nou-născuții pot moșteni de la mamele imune o protecție pasivă pentru 4-6 luni; maximul de incidență este la copiii de vârsta școlară, cu un vârf la cei de10 ani. Apare sporadic sau în mici focare în colectivități.

Un procent de 30-50% din infecții evoluează inaparent (subclinic). La vârsta adultă 90% din populație prezintă anticorpi specifici antirubeolici.

Sursa de infecție este reprezentată de bolnavii cu rubeolă.

Transmiterea se face aerian, prin picături de salivă infectante. Poarta de intrare o reprezintă mucoasa respiratorie nazofaringiana. În rubeolă congenitală transmiterea se face transplacentar, de la mamă la făt.

Contagiozitateaîncepe cu 6-8 zile înainte de apariția erupției și durează cel mult 7 zile după apariția ei. Imunitatea după boală este de obicei puternică și de lungă durată ( în general, toată viața). Sunt posibile totuși reinfectii, dar deseori cu evoluție subclinică.

Boala parcurge mai multeetape clinice.

Incubațiaeste de 14-21 de zile. Debutul este insidios (fără manifestări vizibile); uneori există febră ușoară, catar oculonazal (secreții nazale și oculare), dureri de cap, indispoziție.
Perioada de invazie (preeruptiva)lipsește frecvent la copil. Este prezentă de cele mai multe ori la adolescent, durează 2-4 zile și se manifestă prin febră ușoară sau moderată, catar oculonazal, dureri de cap, indispoziție, lipsa poftei de mâncare, faringită acută manifestată prin dureri la înghițit și roșeață a fundului de gât, dureri articulare și tumefacții ganglionare caracteristice.
Perioada de stare (eruptivă)începe odată cu apariția erupției, inițial la nivelul feței dar cu extindere rapidă pe corp și membre în decurs de la câteva ore până la 24 de ore; este formată din pete de culoare roz, rotunde sau ovale, de dimensiuni mici (2-3 mm); dispare în 1-5 zile. În această fază există și tumefacții ganglionare (adenopatii), care pot fi generalizate, dar specifice acestei afecțiuni sunt cele retroauriculare (în spatele urechilor), occipitale (în partea posterioară și inferioară a craniului) și laterocervicale (părțile laterale ale gâtului); au dimensiuni variabile de la un bob de mazăre până la un bob de fasole, sunt dure, mobile și ușor dureroase; persistă 2-3 săptămâni și chiar mai mult. Rar, pot să apară dureri articulare (mai ales la femeile adulte) și dureri musculare. Starea generală este puțin modificată.

La copilse întâlnesc de obicei forme ușoare de boală. Sunt frecvente și formele atipice (rubeolă fără erupție, adenopatia fiind unica manifestare a bolii), ca și cele subclinice (inaparente). Sunt posibile și complicații, dar rare : encefalită (1/6000 de cazuri), purpură trombocitopenica, anemie.

Rubeola la gravideridică cele mai mari probleme. Dacă boala survine în primele 3 luni de sarcină (în perioada de formare a organelor) poate determina în 20-40% din cazuri apariția rubeolei congenitale manifestată prin: avort spontan, malformații, care afectează cel mai frecvent inima, ochii, urechile și oasele precum și boala congenitală cronică evolutivă caracterizată prin: prezența purpurei trombocitopenice (puncte mici, roșii care nu dispar la apăsare), anemiei, afectarea splinei, ficatului, oaselor, inimii și sistemului nervos.

Nu există tratament specific împotriva virusului rubeolic. Copilul va fi izolat la domiciliu 7 zile și i se vor administra la nevoie, antitermice sau antialgice pentru combaterea febrei sau respectiv durerii.

Există însă, prevenția prin imunizare vaccinală care este cea mai eficientă metodă de profilaxie. Se efectuează cu vaccin cu virus viu atenuat la vârsta de 12 luni (în asociere cu vaccinul antirujeolic și antiurlian – împotriva oreionului), cu o revaccinare în clasa I și o altă, numai cu vaccin antirubeolic și numai pentru fete, în clasa a VIII-€“a.

Pentru consulatii si tratament va puteti adresa medicilor din cadrul clinicii MEDAS Professional

Adriana Camelia Păcuraru – Medic primar pediatru, Clinica MEDAS Unirea

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tortură în stil mafiot la o stână din Bacău. Proprietarul i-a turnat picioarele în beton...
Vești crunte despre prințesa Kate Middleton. Soția Prințului William „nu va mai fi niciodată ca...
Adrian Mititelu Jr, jefuit în vacanța din Mykonos! Hoții i-au spart vila de lux
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Prima condamnare după Legea Anastasia: Ce pedeapsă a primit un șofer beat care a omorât...
Întâlnire secretă în parc cu ceas de 620,000 € la mână! Două familii bogate și...
Celebra actriță, diagnosticată cu CANCER MAMAR. E devastată după reconstrucția mamară. „Sunt în viață și...
Boala cumplită care face anual peste 8.000 de victime în România. Metoda revoluționară de tratament care...
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
Cât costă un platou cu fructe de mare la tavernele din Grecia! Prețurile au uimit...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât de bună e, de fapt, Dacia Duster 2024? VIDEO
Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin...
Cea mai PUTERNICĂ RACHETĂ din lume, lansată ASTĂZI! Urmărește LIVE
Veste cumplită pentru Elena Udrea. Decizia FINALĂ
George Becali garaj de milioane. Care este mașina lui preferată
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Doliu uriaș în lumea filmului internațional! Philippe Leroy a murit t la vârsta de 93...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Un studiu extraordinar arată că evoluția se repetă
×